Idag starter jeg med å skryte av meg selv – hehe 🙂
Wow, for en suverent god middag jeg laget igår! Både liten og stor» mmmm-et» der vi satt og spiste og pratet om stort og smått, og eldstemann på 5 år bedyret at dette ville han ha til middag idag også.
Utgangspunktet mitt var en oppskrift jeg fant i lokalavisa for litt siden. Opprinnelig er oppskriften med svinefilet. Ettersom jeg ikke tåler svin, byttet jeg ut svinekjøttet med kylling. Og da vi er en småbarnsfamilie, modererte jeg bruken av chili og ingefær i tillegg til å ha mer væske i sausen. Om du ønsker å ha en sterkere variant enn skissert nedenfor, halver væskemengda (og smak deg fram) og ev øk chili- og/eller ingefærmengden. Jeg har også tilføyd sopp og brokkoli da jeg synes oppskrifter inneholdt litt lite grønnsaker. Dersom du følger oppskriften vil du mest sannsynlig løyve saus, som er ypperlig å bruke som base til suppe 😉
Gårsdagens suksessoppskrift lyder som følgende, 4 porsjoner:
2 cm fersk ingefær
1/3 rød chili
1 ts gurkemeie
2 ts salt
1 ts karripulver
3 ss kaldpresset rapsolje
400 gram kyllingfilet
1 kanelstang
2 bokser kokosmelk (8dl)
Litt vann, ca 1,5 dl
Litt kremfløte, ca 1-1,5 dl
150 gram sukkererter
1/2 brokkoli
12 stk champignon (små)
noen grener koriander
Tilbehør:
3 dl brun naturris
6 dl vann
litt salt
noen grener koriander
Soyasaus ( vi bruker Tamari da den er glutenfri), tilsettes etter smak og behag ved bordet
Start med å koke risen. Den trenger 45-60 minutter. Husk å skylle den godt før koking.
Skrell og del sjalottløkene i to. Fjern skallet på ingefæren og kutt den i mindre biter. Putt begge deler i en foodprosessor / kjøkkenmaskin med S-blad. Del chilien i to på langs, fjern frøene og putt den sammen med krydderet i foodprosessoren. Kjør til alt er hakket opp og fått en fin gul farge.
Varm rapsoljen i en stekegryte på middels varme. (Det er viktig å ikke bruke for sterk varme, da blir de gode stoffene i den kaldpressede oljen ødelagt. Maten blir skikkelig stekt likevel, det tar bare litt lengre tid.) Tilsett løkmiksen, demp varmen et par hakk og la det surre i noen minutter mens du kutter opp soppen og kyllingfilet i 1 cm tykke skiver. Skru opp igjen varmen, tilsett kjøttet og soppen og stek til kjøttet har fått litt farge. Putt deretter kanelstang og kokosmelk oppi gryta og gi det et oppkok. La det så stå og småkoke i 10 minutter. Mens herligheten småputrer deler du opp brokkolien i buketter og tilsetter disse 4-5 min før servering. Del sukkerertene i to på langs og kutt opp korianderen. Sukkerertene tilsetter du det siste kokeminuttet før servering, korianderen drysses over ved servering.
Og vips du har en aldeles nydelig middag ståendes på bordet til fristelse for store og små smaksganer 🙂
Om du ønsker litt fakta om dagens middag, fortsett med «dagens leksjon» og la deg inspirere ennå mer av de magiske effektene denne retten gir 😉
Fordelene med brokkoli er mange: den er rik på fiber, er antibiotisk (bakteriedrepende/-hemmende), har antivirus-effekt, er leverstimulerende. Næringsinnholdet består av kalsium, magnesium, fosfor, vitamin B3 og B5, betakaroten, Brokkolien er i tillegg rik på C vitamin og folsyre. Brokkolien er en av grønnsakene som blir betegnet som den perfekte matvare 🙂
Ingefær er fin mot kramper og stølhet, demper/fjerner kvalme, forbedrer sirkulasjonen, er fin mot menstruasjonssmerter og bra ved rekonvalesens. Inneholder kalsium, magnesium, fosfor og kalium. Ingefæren blir som brokkolien betegnet som den perfekte matvare. Den reduserer gass i tarmsystemet, er bra for huden, demper forkjølelsesplager
Løk virker antibiotisk så vel som antiseptisk (infeksjonsdempende/-hemmende), motvirker kramper, er spasmereduserende ved astma, har høy avgiftningsevne (dvs fjerner avfallsstoffer i kroppen), fjerner tungmetaller og parasitter. Løk inngår i de matvarene som går under betegnelsen «Mirakelmat» og er en matvare vi anbefales å spise mer av.
Sopp virker blodfortynnende, kolestrolsenkende og styrker immunforsvaret. Den inneholder kalsium, jern, magnesium, vitamin B3 og B5, folsyre og sink.
Sukkererter er en fin kilde til grønnsaksproteiner, de styrker mage og lever. I tillegg inneholder de kalsium, magnesium, fosfor, B-vitaminer, folsyre, kalium, sink og jern.
Fersk chili er svært rik på antioksidanter, stimulerer blodsirkulasjonen og kan dermed redusere faren for blodpropp, øker forbrenningen og er også kjent for å øke den seksuelle lysten og prestasjonsevnen. (Dersom du blander chili og sitron i vamt vann har du en blanding som kan virke noe slimløsende ved forkjølelse.)
Koriander virker rensende på kroppen (hjelper kroppen å kvitte seg med metaller og giftstoffer, noe vi trenger med tanke på den økende forurensingen), blir brukt for å behandle fordøyelsesproblemer, angst, søvnløshet, hodepine, urinveisinfeksjoner pluss mye mer. Koriander inneholder i tillegg et stoff (dodecenal) som er nesten dobbelt så effektivt for å drepe salmonellabakterier som antibiotika.
Kylling virker slimoppløsende ved forkjølelse (nettopp derfor anbefales du å spise kyllingsuppe når du er forkjølt) og er mildt antibiotisk. Av vitaminer inneholder kyllingen vitamin A, B3, B6 og K i tillegg til natrium, kalium og magnesium. (Reddikker virker også slimløsende, de klarner bihuler og sår hals og er dermed gode «forkjølelsesvenner»).
Brun ris er nerveberoligende, letter depresjoner, gir mye og god energi (energimat). Inneholder kalsium, jern, magnesium, fosfor, kalium, sink, mangan, vitamin B3, B5 og B6, samt folsyre.
PS: Er du glad i sterk mat? Når vi spiser sterk mat som brenner på tunga, tror hjernen at vi har skadet oss og sender derfor ut signaler til binyremargen om å produsere adrenalin (kroppens eget smertelindrende stoff), noe som øker lykkefølelsen vår 😉