Mmmm, småkakene / kjeksene jeg laget igår har falt i smak, så her kommer oppskriften. Den eneste endringen jeg kommer til å gjøre neste gang jeg baker de er å tilsette litt aprikos i midten av kjeksene for å få prikken over i’en 😉 Krydderet gir småkakene en smak av jul, men de passer året rundt 🙂
Quinoakjeks alà Irene: ca 30 stk
225 g quinoamel (supermat, proteinrikt mel)
90 g kaldpresset rapsolje
60 g kaldpresset kokosolje (supermat)
2 ts lecithin (supermat)
1 ts johannesbrødkjernemel (kan sløyfes)
100 g kokosblomstmelis (supermat)
2 ts vaniljepulver (rawfood)
2 ts malt kardemomme
2 ts malt kanel
knapt 1/4 ts malt sort pepper
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt himalayasalt (kan sløyses, supermat)
7,5 tørkede aprikoser (kan sløyfes, lykkemat)
Sett stekeovnen på 175 grader.
Bland alt det tørre, foruten johannesbrødkjernemelet. Smelt kokosoljen i en kjele på svak varme før du visper den inn med egget, rapsoljen og johannesbrødkjernemelet. Denne blandingen blander du så inn med det tørre. Elt alt godt sammen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men det er ikke nødvendig.
Småkakene former du med fingrene og legger dem på et bakepapirkledt stekebrett. Om du ønsker aprikos i midten, deler du hver hel aprikos i 8 biter og pakker deig rundt to og to aprikosbiter. Et like godt alternativ, og et mer barnevennlig et, er å bløtlegge aprikosene kvelden i forveien, mose dem med stavmikser og tilsette fruktmosen rett i deigen. Stekebrettet plasserer du midt i ovnen. Etter 15-20 min i ovnen er de ferdig og klare for å avkjøles på rist.
Mens kakene stekes måler du opp ingrediensene til sjokoladen. Oppskriften finner du ved å søke opp «Sjokoladegleder» i søkevinduet oppe til høyre på denne siden. I sjokoladen jeg laget igår rørte jeg også inn noen spiseskjeer rismelkpulver for å få en litt mildere sjokoladevariant. Ettersom jeg allerede var i gang med å lage sjokolade doblet jeg oppskriften slik at jeg også kunne lage noen sjokoladegodbiter 🙂 (Hjerteformene har jeg kjøpt hos Jernia.)
Når alle ingrediensene i sjokoladen har løst seg opp og småkakene er avkjølt legger du to og to småkaker i den flytende sjokoladen, vender de rundt til de er godt dekket av sjokolade, og legger de så på en rist ved hjelp av en gaffel. Det lønner seg å legge risten over brødformer/stekebrett slik at du får samlet opp sjokoladen som renner av. Sett kakene i kjøleskapet og gjenta prosessen 2 ganger til.
Om du ønsker et tynnere lag med sjokolade, gjentar du sjokoladevendingen kun 1 gang. Om du ønsker et tykkere sjokoladetrekk, gjentar du prosessen noen ganger til. Det er viktig at småkakene settes i kjøleskap mellom hvert sjokoladelag for at sjokoladen lettere skal feste seg til småkakene. På denne måten vil hvert sjokoladelag bli tykkere enn om kakene er romtempererte. Av denne grunn er det også en fordel om kakene har stått i kjøleskap en stund før du gir dem det første sjokoladetrekket også 😉 De ferdige småkakene oppbefarer du i et stort glass /en tett boks med lokk i kjøleskapet.
Alle ingrediensene foruten egg og kaldpresset rapsolje har jeg kjøpt hos helsekost (Helios) og økologisk dagligvarehandel. Økologiske egg og rapsolje har jeg funnet hos Coop Hypermarked / Xtra.
Quinoa bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og er en aldeles fantastisk kilde til kalsium og proteiner.
«Kosemat kan også være nyttemat» 😉
Nammis!
Lykkemat! Prikken over i’en 🙂