Spiret bokhvete – super næring!

Det er så kjekt å prøve noe nytt når det blir vellykket! Og når det i tillegg ikke tar lang tid og gir super næring er det en suveren motivasjon.

Spiret bokhveteJeg har tidligere kun erfaring fra spiring av alfalfafrø, noe som tar 4-7 dager. Ettersom spiring av frø, korn og kjerner er noe av det mest næringsfulle vi kan spise har jeg begynt å prøve dette ut mer. Sistemann ut er bokhveten, som kun trenger 1-2 dager spiretid, avhengig av hvor lange «haler» du ønsker. Bokhveten på bildet lot jeg stå i 3 dager før jeg tørket den i stekeovnen. Jeg synes ikke tørket bokhvete smaker så mye, men den gjør maten crispi i tillegg til å høyne næringsinnholdet. Har allerede prøvd den ut i muslien, og der kommer den til å være en fast raw food ingrediens 😉 Neste prosjekt er å lage en crispi sjokolade – en ennå mer næringsrik en med andre ord  –  samt å bruke de i rundstykkene mine  😉 Kommer også til å teste ut den spirede bokhveten i kjeks. Spennende! Den tørkede bokhveten passer også godt i salater og som pynt på kaker, is og andre desserter – la fantasien din bestemme!

Jeg har tidligere skrevet om bokhveten under kategorien «Frokost / lunsj / kveldsmat» (Grøt), men det skader ikke med en kort repetisjon 😉 Bokhveten inneholder ca 16 % protein, og er dermed en svært god kilde til proteiner fra planteriket. Den er rik på aminosyren lysein og mineralene kalsium, jern og magnesium i tillegg til fosfor og kalium. Pga av dens høye innhold av magnesium kan den hjelpe mot tretthet og utmattelse. Bokhveten inneholder også mye kostfiber, og det er som kjent godt for magene våre.

Spiring av bokhvete:

Skyll bokhveten godt og la den ligge i vann i 1 time. Skyll den så godt igjen før du setter den til spiring. Jeg har brukt et dørslag med en skål under, noe som har fungert helt fint. Du kan også bruke spirekasse, et spireglass o.l. Ser ut til at spiring blir en daglig syssel her, så jeg må nok gå til innkjøp av spirekasser så ikke alle dørslagene er okkupert til enhver tid… 😉

NB! Det er viktig å skylle bokhveten 2-4 ganger daglig mens den står til spiring! Etter 1-2 dager har bokhveten fått en liten «hale» og er «innhøstningsklar», men du kan spire den lenger. De ferdige spirene skyller du godt før du legger de til tørk utover et kjøkkenhåndkle. Når de har fått tørket litt er de spiseklare 🙂

Om du vil tørke de i stekeovnen gjør du som følger: Sett på varmluft på under 50 grader, uten hverken over- eller undervarme. Det er viktig at du ikke brukere høyere temperatur for å bevare vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Legg spirene på et stekebrett og sett de inn i ovnen. Avhengig av hvor lenge du lot spirene ligge å tørke tar det 2-4 timer å tørke de i ovnen. De tørkede spirene oppbevarer du på glass, hvor de kan oppbevares i minst 1-2 måneder. Men jeg tror nok de er oppspist innen den tid 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s