Sjokoladepålegg til hverdags og til fest

Titt på dere 🙂

Interessert i en oppskrift på et sjokoladepålegg som både er sunt og godt?

Da mine småtroll mellom annet måtte kutte ut kumelk og sukker, lette jeg på nettet og i bøker etter alternativer til kosemat. Resultatet ble oppskriften under, selvsagt egenkomponert etter å ha innhentet inspirasjon. Er så utrolig kjekt at kosemat også kan være lykkemat, tilføre kroppen god næring og i til og med være medisinsk helsebringende!

Her er det hverken nøtter, melk eller sukker, så om du tåler honning, kakaopulver og kokosfett kan du røre sammen et nydelig sjokoladepålegg på 1-2-3 🙂

SJOKOLADEPÅLEGGIngredienser sjokoladepålegg

4 ss cocosa extra virgin (romtemperert)

3 ss honning

3 ss kakaopulver

ev 0,5-1 ts vaniljepulver for å runde smaken

Om du synes pålegget blir for skarpt på smak, reduserer du bare kakaomengden.

Kokosfettet, kakaopulveret og vaniljepulveret har jeg kjøpt hos en helsekostbutikk. Lynghonningen er kjøpt i butikk som fører økologiske matvarer (Ullandhaug Økologiske Gård, Stavanger). Coop OBS! Hypermarked og andre Coop-butikker har økologisk akasiehonning. Akasiehonningen er mildere på smak enn lynghonningen.

Kakaopulveret inneholder som jeg tidligere har skrevet ekstreme mengder av antioksidanter, øker lykkefølelsen pga av stoffer som fenylalanin og anandamide, og inneholder mye magnesium i tillegg til krom og sink. Mer utfyllende informasjon om hvilke virkning kakaopulveret har på kroppene våre finner du sammen med oppskriften på sjokolade 😉

Kokostreet blir kalt «livets tre»: den som har en kokospalme har både medisin, ly, mat og ved heter det i et gammelt ordtak. Og nå viser det seg at det er mer sannhet i ordtaket enn vi hittil har våget å drømme om. Kokosfettet inneholder hovedsaklig fettsyren laurinsyre som blir omdannet i kroppene våre til et monoglyserid, som igjen brukes til å bekjempe virus, bakterier og sopp (f.eks. HIV, meslinger og herpes simplex). Oljen reduserer overvekt og barn kommer seg raskere etter lungebetennelse. Forsøk viser til og med at oljen kan motvirke utvikling av kreft (indusert tarm- og brystkreft).

Kokosoljen kan vi bruke både til baking, steking, i smoothies/shaker, på skiva osv. Anbefalt daglig inntak for å oppnå de helsemessige gevinstene er 1-2 ss. Og for å oppnå de gunstige virkningene oljen gir oss er det vesentlig at den er kaldpresset (virgin). (Hydrogenisert kokosolje kan inneholde helseskadelig transfett, og i fraksjonert kokosolje er den supre laurinoljen fjernet (for å brukes i medisinindustrien)).

PS: Kokosfett består for det meste av mettede fettsyrer, og har av den grunn ikke blitt brukt så mye da mettet fett blir satt i sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdommer. MEN: nyere forskning viser at det ikke er noen sammenheng mellom inntak av kokosfett og disse sykdommene.

 

 

L

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s