Hjemmelagde «lykkefiskepinner»

Å spise mat som er naturlig fritt for gluten innebærer som regel at jeg må lage maten fra bunnen av. I min lille familie på 4 er det flere enn meg som har intoleranser og som nylig har måttet legge om kosten, noe som gir ekstra motivasjon til å finne egenlagde produkter som er minst like gode som de vi spiste tidligere. Vi spiser en god del fisk, rett og slett fordi vi elsker det. At det i tillegg er sunt er en «win-win situasjon» 😉 Tidligere spiste vi mest fet fisk (f.eks laks, ørret, makrell), men etter at jeg begynte å lage hjemmelagde fiskepinner står gjerne mager fisk (f.eks sei, torsk, kolje) på ukesmenyen flere ganger da variasjonsmulighetene har blitt flere. Og det er viktig både med fet og mager fisk i kostholdet da de tilfører kroppene våre ulike næringsstoffer. Hvit fisk gir oss i tillegg til god næring en ekstragevinst ved at kroppen da produserer stoffer som gir oss lykkefølelse!

All fisk er en utmerket proteinkilde. De inneholder nok av alle essensielle aminosyrer og i tillegg er proteinene lette å fordøye. For å få  i oss nok av mineralene selen og jod (som det finnes lite av i andre råvarer) er de beste kildene fisk og annen sjømat. Selen er viktig for antioksidantforsvaret vårt, og kan forebygge kreft samt være gunstig for hjertet. Jod spiller en vesentlig rolle for energiomsetningen, stoffskiftet og kroppstemperaturen. Mager fisk inneholder normalt dobbelt så mye jod som fet fisk. B-vitamin, og særlig B12, får vi mye av når vi spiser mager fisk, spesielt sei som inneholder åtte ganger så mye B12 som kyllling og svin. Fet fisk omtales som den beste kilden til vitamin D, men vi får også litt av vitaminet når vi spiser mager (og halvfet) fisk.

Litt teori, og her kommer oppskriften på mine hjemmelagde fiskepinner:

3-4 porsjonerHjemmelagde fiskepinner

400 gr filet av sei / torsk

Himalayasalt (Helsekost)

Malt sort pepper (økologisk: Helsekost)

1-2 egg

Hirseflak (Helsekost)

Kaldpresset rapsolje

Pisk sammen egg, salt og pepper i en skål. Skjær fiskefiletene i passende stykker og legg de i eggblandingen. (Om du har tid kan de gjerne ligge en stund). Rull fiskestykkene deretter i en skål med hirseflak. Hirseflakene gir fiskepinnene en liten søtsmak.

Fiskestykkene steker du på middels sterk varme (så ikke den gode oljen blir ødelagt) i en stekepanne til de blir gylne / lett brune. Deretter heler du over litt mer olje, skrur ned varmen til nivå1-2 og legger på lokk. Lar du fiskepinnene godgjøre seg under lokket i 5-10 min blir de saftigere.

Jeg bruker ofte kokte poteter, brokkoli, pastinakk/persillerot og gulrot som tilbehør, i tillegg til en god ladning med løk (gjerne vårløk) og persille som er surret i meierismør. Ris / pasta og salat er også godt til. La smak og behag bestemme 😉 Og ikke vær redd for rester: disse fiskepinnene er supre kalde også! DAGENS MOTTO: SPIS DEG LYKKELIG!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s