Kalkunfilèt med basilikum og sitronmelisse

Det er så kjekt å kunne starte dagen med et smil om munnen 🙂 For jeg må smile fornøyd etter gårsdagens middagssuksess (og her skryter jeg av meg selv igjen – er ikke måte på altså… 😉 )

Middagen startet med en tur innom butikken hvor jeg gikk rundt og luktet på ulike friske urter. I utgangspunktet hadde jeg null idèer angående middag. Men etter å ha sniffet meg litt rundt gikk jeg til innkjøp av frisk basilikum og sitronmelisse. I min nese kjentes de ut til å kunne gi en god smak i en marinade. Og ganske riktig 🙂 Grunnen til at jeg har valgt kalkun er at den er «lykkemat». Når vi spiser kalkun dannes det lykkestoffer i kroppene våre og vi føler oss bedre 😉 Av samme grunn anbefales vi å spise mer bønner, som i tillegg er en super kilde til animalsk protein og kostfiber.

Til dagens middagstips trenger du:

(3-4 porsjoner)Kalkunfilet m basilikum og sitronmelisse

400 gr kalkunfilet med skinn (ev kyllingfilet) – LYKKEMAT!

1/2 boks m mais (liten)

En god håndfull små tomater

1/4 rødløk

1 stor eller 2 små gulrøtter

En god håndfull hvite bønner (ferdigkokte) – LYKKEMAT!

2 avocadoer

1/4-1/3 agurk

Div salat (babyspinat, ruccola, crispi, rød Lollo…)

Pasta av ris (ev bokhvete)

Himalayasalt

Til marinaden:

Kaldpresset olivenolje

En liten håndfull frisk basilikum

En liten håndfull frisk sitronmelisse

1,5 cm fersk rød chili

Himalayasalt, malt sort pepper, gurkemeie, karri og malt ingefær

Start med å lage marinaden i en mortel. Knus og rør godt rundt til urtene «synker sammen».

Skjer kalkunfileten i 1,5 cm tykke stykker, legg de i marinaden og rør godt rundt. Da jeg tok middagen litt på sparket igår, fikk ikke kjøttet ligge mer enn 30 min i marianden. Heldigvis viste det seg å være tilstrekkelig for å gi kjøttet en god smak. Om du har anledning kan du gjerne legge kjøttet til marinering allerede kvelden/dagen i forveien, ev om morgenen. I tillegg til å gi kjøttet ennå mer smak er det også tidsbesparende når du lager middagen. Mens kjøttet godgjorde seg skylte og kuttet jeg opp grønnsakene og la de i hver sine små skåler, salatbladene i en større. Jeg kokte så pastaen mens jeg stekte kjøttet på middels sterk varme (for å ikke ødelegge næringsstoffene i oljen). Husk å varme stekepannen godt opp for du begynner stekingen (tar litt lenger tid enn når du bruker full varmestyrke), og skru ned varmen når kjøttet nærmer seg stekt på begge sider. Å bruke filèt med en skinnside gir mer smak enn å bruke ren filèt, ren filèt på sin side gir en magrere variant. La smak og behag bestemme 😉 Når pastaen er ferdig kokt og kokevannet silt av, heller du over olivenolje og rører godt rundt.

Server gjerne med rømme til, og sett gjerne frem de friske urtene på bordet så spisegjestene kan plukke og blande selv 😉 Det var stor stas for småtrolla mine å kunne velge akkurat de grønnsakene de selv ønsket. Jeg utfordret dem til å velge minst 3 grønnsaker, hvorav minst en de ikke hadde smakt tidligere. Utfordringen synes de var morsom og tok den på strak arm 😉

Rispastaen (naturlig fri for gluten), chilien og kalkunfilèten har jeg kjøpt på Ullandhaug Økologiske Gård (Stavanger).

Mais, tomater, kokte hvite bønner (Go Green), rødløk, gulrøtter, avocado, agurk og friske urter har jeg funnet hos Coop OBS! Hypermarked blant det de tilbyr av økologiske varer. Salaten kjøpte jeg også på hypermarkedet.

Himalayasaltet er kjøpt i helsekostbutikk. Litt artig med lyserosa salt 😉

Litt teori om dagens grønnsaker:

gulrot inneholder kalsium, magnesium, kalium, fosfor og betakaroten. Den har prima avgiftningsegenskaper (fjerner avfallsstoffer i kroppen vår), er kjempefin for lever og fordøyelsessystem, er bra for nyrene, dreper bakterier og virus.

mais inneholder jern, magnesium, kalium, sink og vitamin B3. Den er ypperlig for hjernen og nervesystemet, er fin mot eksem, motvirker kreft, og er rik på essensielle fettsyrer.

agurk inneholder kalium og betakaroten. Den er vanndrivende, avførende, løser opp urinsyre som danner nyre- og blæresten, er bra for fordøyelsen og regulerer blodtrykket.

– tomat inneholder kalsium, magnesium, fosfor, betakaroten, folsyre og vitamin C. Den er antiseptisk, alkalisk, og rå tomater demper leverbetennelse.

– hvite bønner inneholder mye planteprotein, kostfiber, natrium, jern, kalium, kalsium og magnesium. Inneholder aminosyren tryptofan som stimulerer til økt produksjon av serontonin, et av kroppens lykkestoffer!

– spinat inneholder betakaroten, folsyre, kalium, jern, vitamin B6 og C, kalsium og magnesium. Den er kreftforebyggende, regulerer blodtrykket, bygger opp immunforsvaret, er bra for skjelettet og inngår i gruppen «den perfekte matvare».

hvitløk inneholder kalsium, fosfor, kalium og vitamin C. Den er antibakteriell, antiseptisk (infeksjonsdrepende/-hemmende), motvirker virus, er blodfortynnende og kolestrolsenkende, og er naturens eget antibiotikum. Hvitløk inngår i gruppen «den perfekte matvare».

BON APPÈTIT!

PS: Selv om jeg og mine småtroll ikke tåler kumelk tåler vi seterrømme, meierismør og kremfløte, noe de aller fleste som er intolerant mot kumelk gjør. Her er det viktig å være oppmerksom på at det er snakk om seterrømme, ikke lettrømme. Ønsker du «lettrømme» blander du bare litt vann i seterrømmen. Angående kremfløten kan du gjerne velge den laktosefrie varianten, men det er ikke en nødvendighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s