Hjemmelaget kalkunleverpostei (IBS- og FODMAP-vennlig)

Å du og du, jeg er så utrolig hoppendes glad!!!

Ettersom jeg ikke kan spise noe pålegg som er å få kjøpt mellom annet pga magen og kroppen min ikke liker løk, hvitløk, tomat, egg osv blir jeg ganske så eksperimentell på kjøkkenet. (Når det er sagt håper jeg å kunne spise egg om en stund uten at det vil trigge magen og tarmen min.) Jeg har ELSKET leverpostei helt fra jeg var ei bitte lita jente. Etter at jeg la om kostholdet mitt i fjor vår, var leverpostei noe av det jeg kuttet ut pga at jeg måtte unngå svin, melk, mais m.m. Derfor er gleden formidabel stor idag ettersom leverposteien som jeg lagde av kalkunlever ble så utrolig god at jeg momset meg mett bare på den! Riktignok prøvde jeg å lage leverpostei i fjor også, bare at da hadde jeg løk og hvitløk i den. For da visste jeg ikke bedre. Den gang visste jeg nemlig ikke at løk og hvitløk ikke er bra for meg. Ettersom både løk og hvitløk inneholder mye av de karbohydrattypene (FOD MAP`s) som min kropp ikke klarer å hanskes opp med grunnet IBS (irritert tarm syndrom) falt den ikke helt i god jord hos meg kan du si. Men idag JUBLER jeg, spesielt ettersom oppskriften kun er inspirert av mitt eget hode 🙂 Synes det er lov å skryte litt…. Og det gjør godt 😉

Oppskriften er som følger:

KALKUNLEVERPOSTEI ALA REN LIVSGLEDE OG IRENE

Kalkunleverpostei

500 g kalkunlever, helst økologisk 

1 ts himalayasalt

1/8 ts malt sort pepper

2 «kvaster» frisk basilikum, skylles (jeg brukte kun bladene)

1 ts tørket rosmarin (frisk om du har)

1 dl vann

100 g kaldpresset olivenolje, ekstra virgin

1 ts johannesbrødkjernemel

I vannbad, kalkunleverposteiOlivenolje til smøring

Først kjører du alt foruten vann og johannesbrødkjernemelet i kjøkkenmaskina med s-blad i 15-30 sekunder. 

Deretter tilsetter du vannet og johannesbrødkjernemelet og lar hele blandingen kjøre i vel 30 sekunder.

Før du heller røra i en eller to godt smurte former, legger du bakepapir i bunn slik at du lett kan løfte ut leverposteien når den er ferdigstekt. Jeg har brukt 2 mindre former som hver rommer 1 liter.

Leverposteien steker du i vannbad midt i ovnen på 160 grader i ca 40 Stekeklar kalkunleverposteiminutter (lenger om du bruker en større form). Det er viktig at du varmer opp vannet som du bruker i vannbadet. Jeg brukte enkelt en vannkoker til den jobben. Når leverposteien er ferdigstekt lar du den hvile litt i formene / formen før du løfter den over på en rist for avkjøling. 

Min leverpostei rakk ikke å avkjøle seg før jeg hadde momset i meg en god slant. God og mett helt uten magetrøbbel 🙂 

PS: Olje (100% fett) inneholder ikke karbohydrater og dermed ikke noen av de karbohydratene som skaper trøbbel. Men mye olje / fet mat kan trigge IBS. Med andre ord: Om du mot formodning skulle reagere på denne leverposteien, reduserer du oljemengden neste gang du lager den 😉 Når det er sagt: Min mage er veeeldig fintfølende. Flere av matvarene som generelt skal være trygge å spise må jeg være forsiktig med eller ikke spise i det hele tatt (i alle fall ikke ennå). Jeg for min del har ikke merket noe form for ubehag etter å ha spist denne leverposteien så langt (og jeg spiste godt over 100 g). Og om jeg merker noe, skal jeg kommentere det her 😉 

3 kommentarer om “Hjemmelaget kalkunleverpostei (IBS- og FODMAP-vennlig)

 1. Nå er det noen dager siden jeg spiste kalkunleverposteien for første gang. Og det har blitt mange flere ganger! God smak, super næring og god for magen min 🙂 Smaker helt fortreffeilg med frisk basilikum som tilbehør.

  Liker

 2. Hei 🙂
  Dette er uten tvil noke eg skal lage! ENDELIG en leverpostei som passer i fht til meg som har så mange intoleranser og allergier atte fy 😉

  Men da lurer eg veldig på. Kva for butikk kjøpte du kalkunlever? Er det enkelt å få tak i tru?:)

  Liker

  1. Hei Erica,

   Så kjekt du har blitt inspirert av leverposteien min! Jenta mi på 4 år vil ikke ha kjøpepostei lenger etter at jeg begynte å lage denne. Og hva er vel bedre enn å spise ren og hjemmelaget mat uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer? 😉
   Jeg vet ikke hvor du bor, men kan gi deg noen generelle tips om hvor du kan få tak i fersk / frossen kalkun- eller kyllinglever:
   – dersom det er økologisk dagligvarehandel i nærheten av deg er det mulig de har eller du kan be de ta inn.
   – om du har en slakterbutikk i nærheten eller en butikk som fører ferske kjøttvarer er det godt mulig at de har litt økologisk også. Om de ikke har det i sortimentet er det godt mulig at de kan ta opp bestilling likevel.
   – dagligvarebutikker med godt utvalg av «spesialvarer» kan ha eller være villige til å ta inn, eventuelt på bestilling.

   Jeg får tak i fersk kyllinglever (Holte) om jeg forhåndsbestiller hos slakter Idsøe i Stavanger sentrum. Frossen kalkunlever får jeg kjøpt hos økologisk dagligvarehandel på Ullandhaug i Stavanger.

   Lykke til!

   Irene😄

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s