YES! Nå har jeg tommelen, nei begge tommeltottene opp, for nå er jeg fornøyd med pepperkakene mine 🙂 Selvskryt er velskryt og gjør godt… 😉
Jeg hadde store planer om å legge ut oppskriften her, helt inntil det poppet opp en idè om å kartlegge interessen rundt alternativ, sukkerfri og glutenfri julebakst. Jeg vil derfor oppfordre og spørre de av dere som ønsker oppskriften min om å ta kontakt med meg pr mail: huse.irene@gmail.com Oppskriften er fortsatt gratis 😉
Som mange av dere vet er jeg glad i teori om det vi spiser for å kunne få en bedre forståelse av hvorfor vi bør spise det ene og andre og derigjennom få motivasjon til å prøve ut alternativer, så her kommer dagens teoridel 😉 De som ikke ønsker å bli «teorifisert» kan hoppe ned til siste avsnitt 😉
Som nevnt igår har jeg brukt næringsrike og fiberrike melsorter som er naturlig frie for gluten og som gir oss god energi som varer. Som søtningsmiddel har jeg mellom annet brukt kokosblomstmelis. Dette naturlige søtningsmiddelet er av FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) kåret til den mest bæredyktige sukkertypen. Det er uraffinert, fullt av god energi og inneholder en rekke viktige vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Jeg har også brukt agavenektar (supermat og rawfood) og yaconsirup (også supermat og rawfood) til å søte deigen. Agavesnektar har lav GI (ca 20), dvs at kroppen vår absorberer den opp sakte, noe som gir stabilt blodsukker (regnes som en god sukkererstatter for diabetikere). Nektaren inneholder jern, kalsium, kalium, magnesium, natrium og kobber. Yaconsirup inneholder mellom annet betydelige mengder antioksidanter og kalium, den bedrer fordøyelsen vår og virker positivt inn på bakteriefloraen i tarmen vår. Sirupen påvirker ikke blodsukkeret vårt og er derfor bra også for diabetikere. Yaconsirup har ennå flere supre egenskaper, men jeg skal ikke ta med flere her nå 😉
Kort oppsummert har jeg brukt søtningsmiddel som gir kroppen vår stabilt blodsukker, som tilfører næringsstoffer, vitaminer og mineraler og dermed god energi i stedet for det tradisjonelle hvite og raffinerte sukkeret som klusser med energien og blodsukkeret vårt, i tillegg til å stjele fra kroppens mineral- og vitaminlagre når det forbrennes. Meltypene jeg har brukt tilfører også kroppene våre næring og holder blodsukkeret vårt stabilt i motsetning til hvetemel som inneholder mye stivelse, noe som er uhelding mellom annet for blodsukkeret vårt .
– KOSEMAT KAN OGSÅ VÆRE NYTTEMAT FOR KROPP OG SJEL 🙂 –