Nå som vi går mørkere tider imøte er det nyttig å øke inntaket av proteiner litt for å forebygge (og være med på å behandle lettere til moderate former for) depresjon og dårlig humør pga mindre sollys.
Når vi spiser mat som inneholder aminosyren tryptofan, øker produksjonen av serotonin som er et av kroppens egne lykkestoffer. Og ettersom tryptofan er en bestanddel av protein, anbefales vi derfor å spise litt mer av fisk, kylling, kjøtt og egg med mer i vinterhalvåret. Spesielt blir vi rådet til å spise litt mer fet fisk ettersom også Omega 3 har positiv innvirkning på depresjon.
PS1: Serotoninnivået vårt virker også inn på konsentrasjonsevnen vår. Sliter du med å konsentrere deg kan det være en god ide å være bevisst på å spise mat som fremmer serotoninproduksjonen i hjernecellene dine slik at serotoninnivået øker og dermed også konsentrasjonen din 😉
Kikerter er rike på vegetabilsk protein som også øker serotonproduksjonen vår, så om du ikke allerede har inkludert denne gode og næringsrike matvaren i kostholdet ditt er det rett og slett ikke dumt å begynne nå 🙂 Kikerter er en belgfrukt som vi dessuten er rådet til å spise mer av pga av dens mange gode egenskaper. Mellom annet har den et høyt innhold av kostfiber som er bra for magen vår, den gir stor metthetsfølelse og energi som varer. Om du ikke er vant til å spise kikerter er det et godt tips å øke mengden og hyppigheten gradvis slik at kroppen vennes til den nye matvaren over tid. Spiser du store mengder til å begynne med kan det hende at du kutter ut å spise kikertene ettersom de gjerne skaper luftsmerter og gass. Ved gradvis tilvenning vil plagene forsvinne av seg selv.
PS2: Det er mer enn bare proteinrik mat som stimulerer til økt serotoninproduksjon, som for eksempel råkakao. Dette kan du lese mer om her på bloggsidene mine 😉