Rødbeten: «Grønnsaksverdenens Askepott»

Rødbeten blir kalt «grønnsaksverdenens Askepott» – den er rett og slett mirakelmat pga dens gode og helsebringende effekter. Og med rette, for denne rotgrønnsaken er stappfull av godsaker for kroppene våre!

Smaken er søtlig og litt jordaktig.

Fordelene med rødbeten er mange:

– den er rensende og styrker leverens funksjon. Leveren vår er som tidligere nevnt kroppens viktigste avgiftningsorgan. Dess bedre leveren renser, dess friskere kropp og finere hud får vi. Nettopp av denne grunn kaller jeg rødbeten for «Skjønnhetsmat» 🙂

– den styrker immunforsvaret vårt

– den stimulerer og styrker blodomløpet vårt (og dermed transporten av næringsstoffer til hele kroppen vår)

– den renser og styrker blodet vårt (i noen land blir rødbeten brukt i behandlingen av leukemi)

– den bekjemper anemi

– den er fullstappet av viktige antioksidanter (som gjør kroppene våre mer motstandsdyktige mot sykdommer)

– den bekjemper infeksjoner

– den bekjemper betennelser og kan derfor bidra til å dempe allergiske reaksjoner

– den styrker nyrenes funksjon og er en kraftig beskyttelse mot nyrestein

– den inneholder mye jern som sammen med det naturlige innholdet av sukker styrker kroppen og tilfører den energi

– den kan i stor grad bidra til å lindre menstruasjonsproblemer og den virker regulerende på menstruasjonssyklusen

– den kan lindre plager i forbindelse med overgangsalderen

– regelmessig bruk av rødbeter reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer

– den reduserer totalkolesterolet, særlig LDL kolesterolet som er det farlige kolesterolet

– rikelig og regelmessig bruk av rødbete forebygger blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt

-den inneholder betalainer, et av flere nyttige plantestoffer som vi finner i rødbeten, som er kraftige antioksidanter som selv i små mengder kan beskytte mot oksidativt stress

– man tror den kan forbedre hukommelsen og konsentrasjonen vår

– den inneholder mye folsyre (vit B9), betakaroten, vitamin B6 (mellom annet bra for hud/hår/negler), vitamin C, mangan, fosfor, mye kalsium / magnesium / jern / kalium og fiber

pga det høye innholdet av magnesium inngår rødbeten i mat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, og pga dens høye innhold av vitamin B9, som styrker serotoninproduksjonen som igjen gjør oss lykkelige, er rødbete også «lykkemat» 🙂 🙂 

– den er rik på karbohydrater og har et lavt kaloriinnhold

Når vi skal kjøpe ferske rødbeter, bør vi se etter faste og mørkerøde rødbeter med uskadet skinn. Aller helst bør rødbetene fortsatt ha bladene på, og bladene bør være grønne og friske. Økologiske rødbeter har jeg funnet på spesialbutikker som fører økologiske dagligvarer. Coop-butikker har også ferske rødbeter i grønnsalsdiskene sine.

Bruksområdene til denne mørkerøde vidundermaten er mange. Vi kan raspe den og ha den i råkostsalaten, vi kan bake den i ovnen, koke den (med skallet på!), lage purè av den, ha den i kaker / brød/rundstykker, vi kan lage juice av den osv.

PS 1: Vær obs på at rødbeten kan lage flekker på klærne våre o.l. 😉

PS 2: Bruk av p-piller reduserer nivået av folsyre i kroppene våre, så for oss jenter er det spesielt viktig å «fråtse» i rødbeter 😉

PS 3: Bladene til rødbeten inneholder en del oksalsyre. Personer med nyresteinsproblemer skal av den grunn være forsiktige med inntak av disse bladene. Det samme gjelder spinat og rabarbra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s