Melkefrie spelt- og havreboller

Idag har jeg bakt speltboller med rosiner. Åååå, det lukter sååå godt i hele huset! Selv om jeg ikke kan smake på resultatet selv, har jeg kost meg med å bake boller til småtrolla mine og mannen min. Når jeg en sjelden gang ikke baker glutenfritt går det i spelt – hvetemel er det leeenge siden vi har hatt i hus. Midt under dagens bakst bestemte jeg meg for at det ikke blir så lenge til at jeg skal prøve meg på å bake boller naturlig frie for gluten også. Jeg spiser ikke mat med gluten av den enkle grunn at jeg ikke tåler det. Mat som inneholder gjær har jeg heller ikke spist siden jeg la om kostholdet i mars / april i fjor (du store mi tid! Det er jo snart 1 år siden!!), til tross for at kroppen min opparbeidet seg toleranse overfor gjær ganske raskt etter å ha kuttet det ut. Med andre ord: mat som inneholder gjær kan jeg kose meg med til fest om jeg vil – noe jeg også kommer til å gjøre en gang iblant om det faller i smak igjen.

Speltboller med rosiner

Oppskriften på dagens speltboller er sånn cirka:

NB! Disse bollene er ikke glutenfrie!

13-15 dl siktet speltmel

4 dl store havregryn – bløtlagt i vann

1,5 pk tørrgjær

1 ts himalayasalt

4-5 ss malt kardemomme

1,8 dl kokossukker

2 dl havremelk (eller soyamelk)

150 gr kaldpresset solsikkeolje

Rosiner etter ønske

1 egg (til pensling)

Bland det tørre i en bakebolle. Hold igjen noe av melet for å justere melmengden til slutt. Den bløtlagde havregrynen (jeg målte opp 4 dl med gryn for så å fylle på med vann opp til 8 dl-streken i et litersmål) som har ligget i vann i minimum 30 minutter varmer du i en kasserolle sammen med 2 dl havremelk til blandingen er 38 grader (eller godt fingervarmt). Bland inn det våte for så å tilsette oljen helt til slutt. Sett herligheter til heving, gjerne i 1,5 time slik at smakene for utvikle seg mer. Trill så ut ca 20 stk middels store boller – med eller uten rosiner – og sett til etterheving, sånnn omtrent 20 minutter.

Bollene pensler du med egg før du steker de midt i ovnen i 8-10 minutter på 230 grader. (Tips: Ovnen forvarmer du på 240 grader for så å nedjustere temperaturen litt når du setter inn bollene). Avkjøles på rist. Så er det bare til å nyyyte både smak, lukt og syn – om du tåler gluten 😉 

Jeg bruker havre i bollene både for å gjøre de saftigere, for å gi de mer næring (mellom annet kalsium) og for at de skal mette mer og lenger 😉 Havremelka og soyamelka jeg bruker inneholder like mye eller mer kalsium enn kumelka pr dl, og er dermed en fin kalsiumkilde til småtrolla mine som ikke tåler kumelk 🙂 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s