Super hver for seg, magiske sammen

Husker du at jeg skrev om blomkål og brokkoli for litt tilbake? Og at disse grønnsakene får en synenergieffekt når vi blander de? Hver for seg har disse grønnsakene fantastiske egenskaper som kroppen og sjela vår nyter godt av, og sammen har de aldeles fenomenale egenskaper som er et kraftvåpen for å forebygge kreft. Hva med å lage en blomkål- og brokkolipurè som en del av middagen idag? Purèer er en fin måte å variere middagen på og kan bidra til at småtroll (og også store troll) spiser  lettere / mer grønnsaker da det ikke krever noen særlig grad av tygging. Om du sliter med dårlig appetitt, er det heller ikke dumt å prøve ut grønnsakspurè. For eldre troll og de minste småtrolla som har vanskelig for å tygge, vil purèer gjøre middagsmåltidet mer spisevennlig og dermed kjekkere. Og ikke minst: det er lettvint å lage 🙂 Purèer er supert tilbehør til både fiskemiddager, middager med hvitt / rødt kjøtt og til vegetarmiddager. Og som lunsjtilbehør 😉

PurreOPPSKRIFT PÅ BLOMKÅL-OG BROKKOLIPURÈ 

(2 voksne og 2 barn)

1/2 blomkål («Lykkemat» og «mat som reduserer utmattelse og tretthet»)

1/2 brokkoli («Mat som reduserer utmattelse og tretthet», «Skjønnhetsmat» og «Lykkemat»)

2 ss ekte smør

Himalayasalt (supermat)

Malt sort pepper

Eventuelt røstede mandelflak  («Mat som reduserer utmattelse og tretthet», «Skjønnhetsmat»)

Først kutter du blomkålen opp i små buketter og skyller den. Aller helst dampkoker du den, men om du ikke har rist (eller eventuelt en dampkoker) koker du de. Et godt tips er at kokevannet så vidt skal dekke grønnsakene for best å bevare vitaminer og mineraler. Husk å kok med lokket på. Mens blomkålen står på platen, kutter du brokkolien opp i buketter og skyller den. LecithinNår blomkålen ha dampet seg i 5 minutter tilsetter du brokkolien og lar blandingen dampe i ca 5 minutter. Grønnsakene er ferdig dampet når du lett kan stikke en kniv gjennom de. Ta ut risten, hell ut vannet, tilsett smør , 1/4 ts pepper og 1 ts himalayasalt og rør i blandingen så smøret smelter. Til slutt bruker du stavmikseren for å få en klumpfri purè. Smak til med mer salt / pepper etter eget ønske. Om du ønsker å bruke mandelflak til, røster du de raskt i en tørr stekepanne på middels varme. Vend mandlene ofte så de ikke svir seg. Mandler har som blomkål og brokkoli også kreftforebyggende egenskaper. Om du ønsker en mildere og rundere smak kan du blande inn litt kremfløte (gjerne den laktosefrie), eller ennå bedre: du kan blande inn litt lecithin (supermat) etter at purèen har fått avkjølt seg litt slik at varmen ikke ødelegger virkestoffene og næringen i lecithinen. 

Både brokkoli, blomkål og mandler er gode kilder til kalsium. Brokkoli og blomkål er også kilder til C-vitamin, og da spesielt brokkolien.

Himalayasaltet, mandelflakene og lecithinen har jeg kjøpt hos helsekost. Økologisk blomkål og brokkoli får jeg kjøpt både hos Helios, andre butikker som fører økologiske dagligvarer samt hos Coop-butikker. Det samme gjelder pepperen. Det økologiske smøret finner jeg også i Coop-butikker.

Om du lurer på hvorfor jeg bruker smør og kremfløte til tross for intoleranse for melkesukker og melkeproteiner, søk opp «Melkeallergi / -intoleranse» i søkevinduet 😉

m mandler

NYYYYYT 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s