Dagens lunsj: Grøt :)

Grøt med røstede frø og gojibær

Grøt med røstede frø og gojibær

En ting er sikkert og visst: jeg ELSKER grøt! Det er svært sjelden at det går en hel dag uten, for inntil jeg la om til glutenfritt kosthold har «grøtomanen» jeg levd uten grøt i årevis ettersom jeg ikke tåler «vanlig» grøt. Så her er det snakk om en ordentlig hverdagsglede for min del 🙂

Favoritten min er grøt av hel bokhvete og quinoaflak, som jeg koker sammen med kanelstenger. NB! De av oss som ikke tåler gluten kan reagere på quinoa, så prøv deg fram. Jeg tåler denne urten, til tross for at jeg ikke tåler hvetestivelse, men dette er individuelt.

Bokhveten skylles godt i rennende vann før kokestart.

Jeg bruker ca halvparten vann da bokhveten ikke koker så bra uten. Resten av væska er gjerne en blanding av kokosmelk/rismelk/geitemelk.

Rismelka tilfører sødme, geitemelka fylde og kokosmelka både fylde og litt sødme. Om du ønsker å virkelig kjenne kokossmaken, bruk kun kokosmelka i tillegg til vannet.

Hel bokhvete trenger ca 40 min med koking. Og jeg koker mange porsjoner i slengen, slik at den holder til flere dager og til flere munner. Grøten er barnas frokostfavoritt, så det er praktisk å bare kunne varme den opp. Og den er minst like god da som når den er nykokt 😉  Når tiden ikke strekker til, har jeg brukt bokhveteflak sammen med quinoaflak. Da er grøten ferdig på 1-2-3 🙂

For min del er det en absolutt nødvendighet med røstede frø på grøten. De smaker fortreffelig og gir mer å tygge på. Her har jeg brukt gresskarkjerner og solsikkefrø som jeg har røstet midt i ovnen på 200 grader i 5 min. Jeg prøvde en gang å riste de lengre for å eventuelt få frem ennå mer smak, men uten hell. De ble bare brent…. Ikke bare tilfører frøene mer smak, de gir selvsagt også mer næring til kroppen. Gresskarkjernene inneholder mye mineraler, vitaminer, protein og umettet fett. De er supre på grøt, i frokostblandinger, som snacks, i wok og i / på rundstykker o.l. Solsikkefrø er også en god kilde til protein og de inneholder vitaminer og mineraler i tillegg til de gode enumettede og flerumettede fettsyrene.

Angående søtt på grøten: Hva med å bytte ut det hvite raffinerte sukkerert med for eksempel honning eller kokossukker? Det er et mye sunnere alternativ. Det hvite raffinerte sukkeret som vi kjenner stjeler faktisk fra kroppens vitamin- og minerallagre i fordøyelsesprosessen. Honning og kokossukker derimot tilfører kroppen vår næring istedet for å frarøve den det. Enkel regning tilsier da at vi fungerer bedre på alternative og naturlige søtningsmiddel 😉 Kokossukker har dessuten lav GI, dvs at den ikke gir den raske blodsukkerstigningen med påfølgende blodsukkerfall som vanlig sukker («sukkerkikk»), men en mer langvarig og god energi. Dette sukkeret er like søtt som vanlig sukker og har en nydelig karamell- /kokosaktig smak. Bare plusser her 🙂 Kokossukkeret, også kalt kokosblomstsukker, fås kjøpt i helsekostbutikker. Og tro det eller ei: grøten smaker også svært godt uten sukker / naturlig søtningsmiddel. Om du ønsker å prøve / venne deg til grøt uten søtt, er det også et godt alternativ å blande banan / pære i den.

Quinoaen har jeg allerede skrevet om i et tidligere innlegg.  Men hva er så Gojibær og bokhvete?

Gojibærene blir kalt «frukten for et langt liv». De er proppfulle av antioksidanter, c-vitamin (mer enn appelsin), betakaroten (mer enn gulrot), 18 aminosyrer (deriblant alle de 8 essensielle), i tillegg til en hel haug med mineraler og sporstoffer. Bærene gir de «langsomme karbohydratene», dermed gir de brennstoff til kroppen vår som gir langvarig energi. Bærene er kolestroldempende og betennelseshemmende, de virker foryngende på huden (yes!), gojite har positiv effekt på alle slags fordøyelsesplager, deriblant magesår og irritert tarm (yes!), bærene bidrar til et balansert blodsukker (yes!), styrker blodsirkulasjonen og mye annet som kroppen vår nyter godt av. De er rett og slett aldeles supre 🙂 Så her er det bare å legge turen innom helsekost en av de nærmeste dagene. Bokhveten og quinoaflakene får du også kjøpt der. Gojibærene er supre i sjokolade. Kommer med oppskrift på det senere 😉

Bokhvete er en urt, hvorav det er frøene (helt korrekt: fruktene) som brukes i matlaging. Smaken er søtaktig. Bokhveten er naturlig fri for gluten, har et høyt innhold av proteiner, ca 16%, inneholder mye kostfiber som gjør godt for magene våre, mye stivelse, og den har en god del mineraler, deriblant jern, fosfor, kalium, magnesium og kalsium. I tillegg inneholder bokhveten mye lysin (aminosyre) som vi finner lite av i andre kornslag. Er det rart jeg har blitt hektet? Bokhveten finnes både som hele frø, flak og som mel og er ypperlig å bruke i brød, pannekaker og grøt. I kjøttretter kan den dessuten erstatte en del av kjøttet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s