Hvorfor er variasjon i kostholdet så viktig?

SaudehornetDe fleste av oss har hørt det mange ganger: «Vi bør spise variert og sunt for å sikre god helse». Og det ligger mye i det uttrykket, og gjerne litt mer enn hva vi kanskje legger i det i første omgang. Ja, det er viktig å spise variert kost for at vi skal få i oss det vi trenger av ulike næringsstoffer. Og det er også viktig å spise variert for ikke å bli matlei, noe som gjerne fører til at vi spiser mer av det søte og annen kosemat. En annen viktig grunn, som uheldigvis er mindre belyst, er viktigheten av å spise variert for å forhindre å utvikle intoleranser overfor en eller flere matvarer. Alle kan vi utvikle intoleranser. Noen av oss er i tillegg genetisk mer utsatt for å utvikle intoleranser enn andre, og noen av oss har en eller flere intoleranser fra vi er helt små. Faktisk kommer så mange som 45% av oss til å utvikle en eller flere intoleranser i løpet av livet.

Jeg må innrømme at jeg ikke var flink til å variere maten i noen særlig stor grad tidligere. Sammenhengen mellom variert kosthold og intoleranser var ikke meg bevisst, og min trøblete mage gjorde at jeg holdt meg til det jeg merket (og trodde) at den tålte. Noe som paradoksalt sett førte til at jeg utviklet flere intoleranser ettersom jeg i årenes løp kuttet ut flere og flere matvarer. Før jeg la om kostholdet i mars/april ifjor, hadde jeg utviklet så mange intoleranser at det meste av det jeg spiste kom raskt ut igjen i tillegg til at jeg pga intoleransene slet med både fysiske og psykiske plager. Heldigvis kan jeg nå spise flere av de matvarene som jeg ikke kunne for 1 år siden, så lenge jeg ikke spiser de hver dag og i store mengder 🙂 Eliminasjons- og provokasjonsmetoden sammen med behandling hos naturterapeut har gjort underverker: Kroppen min har opparbeidet seg toleranser igjen for de matvarene jeg tidligere ikke kunne spise, bortsett fra gluten og sitrus- og grapefrukter. Kostholdet mitt er mye mer variert og interessant både på smak og konsistens etter at jeg kuttet ut mellom annet gluten, kumelk, sukker og gjær. Kroppen er og blir fasinerende: den kan ordne mye selv bare vi gir den muligheten til det 🙂 Og så absolutt: jeg kommer til å fortsette å spise variert og holde meg langt unna gluten, for da vil jeg med stor sannsynlighet kunne forebygge nye intoleranser og at «gamle blusser opp» 🙂   

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s