Dagens middagstips

I forrige uke prøvde jeg å lage potetball (komler) naturlig frie for gluten. Og tro meg, de ble snydens gode! Jeg var ganske så spent, for ikke har jeg noen erfaring i å lage potetball som jeg kan skryte på meg, og ei har jeg spist potetball på flere år ettersom jeg har merket at jeg ikke har tålt de (uten å tenke på at det kunne være grunnet gluteninnholdet…). Men smaken på disse herlighetene har jeg aldri glemt! Ettersom jeg er helfrelst på quinoa, måtte jeg selvsagt teste ut denne superhelten i oppskriften min, noe som helt sikkert ikke kommer som noen stor overraskelse på dere 😉 (Om du ønsker å lese om / få en liten oppfrisk på kunnskapsfronten om quinoaen og dens supre egenskaper, finner du den ved å søke opp quinoa i søkefeltet opp til høyre.)

Har i flere dager tenkt å komme med oppskrifta (vet at noen av mine fjesbokvenner venter på denne…), og nå ikveld har anledninga endelig bydd seg. Og det er svært gledelig for min del, for jeg har savnet å være er inne 🙂 Hvorfor det er så lenge siden sist jeg blogget skal jeg komme tilbake til. Nå ikveld er det oppskriftstid 🙂 And here it comes:

 

OPPSKRIFT POTETBALL (KOMLER) ALA IRENE OG REN LIVSGLEDE 

(Mengde potetball rekker minimum til 5-6 personer)

Salta lammebog (eller annet kjøtt som gir god kraft og smak)

3 kokte / dampa poteter, kalde – moses

8 rå poteter – skrelles og raspes

1 stor neve quinoaflak (supermat)

3 dl fullkornsrismel

1 ts himalayasalt (supermat)

gulrøtter

kålrabi (kålrot)

eventuelt pølse etter ønske

Smør – smeltes

Jeg er veldig glad i lammekjøtt, så mitt valg av kjøtt falt enkelt på salta lammebog som jeg la i en stor kjele med godt med vann i (vel halvfull). Kjøttet ga jeg så et oppkok, skummet av og lot det stå å trekke i 2 timer før jeg tilførte potetballer. Om du ikke allerede har kokte poteter klar til bruk, starter du med å dampe 3 stk samtidig som du setter på kjøttet. Da får potetene avkjølt seg helt til du skal blande de sammen med de råe.

potetballdeig
Etter knappe 2 timers trekketid på kjøttet begynte jeg å forme potetballer og legge de oppi gryta sammen med kjøttet. Nei ikke helt forresten. Dvs, først smakte jeg på krafta for å forsikre meg om at den hverken var for salt eller for tam på smak til å koke potetballene i, før jeg skrudde opp varmen slik at det begynte å småkoke i gryta. Selve røra / deiga lagde jeg enkelt ved å blande de kalde og mosa potetene med de råe og raspa for så å røre inn de tørre ingrediensene. Røra skal være klissete, men ikke så klissete at du ikke kan forme den til baller i ei fukta hånd.

For å forme potetballene brukte jeg en kopp med vann, ei spiseskje og ei fukta hånd. Skjea holdt jeg så med ei hånd mens jeg formet «deigen» i den fukta hånda ved hjelp av skjea. For hver ball jeg formet, fuktet jeg både hånda og skjea. Potetballene lagde jeg på størrelse med tennisballer. For hver ball jeg lagde ventet jeg litt før jeg la i en ny slik at ballen fikk «satt» seg litt. Skjea er god å bruke til å legge ballene forsiktig ned i gryta. potetballgrytePotetballene bør etter mitt skjønn småkoke i en times tid. Mot slutten av koketiden tilsatte jeg delte gulrøtter og kålrabi. Helt til slutt lot jeg noen pølser trekke i gryta.

Jeg har aldri helt hatt den store sansen for pølser. Men i forrige uke kom jeg over noen pølser av fårekjøtt som hadde et kjøttinnhold på hele 90%. Da lot også jeg meg overbevise til å prøve dem. Og de var svært så gode 🙂 Med en «medium pluss» smak av krydder og hvitløk var jeg litt spent på hvordan de ville bli mottatt av småtrolla mine – de falt så absolutt i smak! De pølsene kommer jeg til å bruke flere ganger, for ikke bare var de gode på smak, de var også uten både melk, gluten og hvetestivelse. Hurra!

Etter gode 3 timer med varme på gryta var middagen klar til servering. Jeg for min del liker smelta smør til det hele for å få prikken over ien. Vet også at mange prefererer sirup eller stekt bacon eller en blanding av dette.  Bruk din favoritt og du har et nydelig middagsmåltid 🙂

potetballmiddag

 

 – VELBEKOMME! –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s