BALSAM FOR KROPP (OG SJEL)

KRAFT. Ordet er mektig. Likeså er virkningen. Nå tenker jeg på langtidstrekt, hjemmelaget kraft. Som inneholder mange gode virkestoffer for kropp og sjel. Som er med på å bygge opp igjen og lege kroppen vår. Eller som er med på å styrke og pleie et allerede godt fungerende maskineri og som bygger oppunder vekst og utvikling. Den gode og hjemmelagde kraften er super til så mangt. Mellom annet bidrar den til å:

– bygge opp bindevevet i kroppen vår

– tilføre kroppen vår viktige mineraler

– hele skadde tarmer og bidra til bedre fordøyelse

– styrke immunforsvaret vårt

– lindre betennelser og infeksjoner

– smøre ledd og muskler og virke positivt inn på leddproblemer

– bedre søvnen vår

– avgifte og styrke kroppen vår

– styrke vekst og utvikling

– styrke hud, hår og negler (er et av naturens eget skjønnhetsmiddel)

Og sist, men ikke minst: Kraft tilfører maten utrolig god smak! Og selvsagt: det som styrker helsa gir oss i neste omgang mer energi 🙂

Mye kjærlighet i hjemmelaget kraftI dagens industrialiserte verden er det mye god helse som har blitt glemt ved at tradisjonsrik mat har godt i glemmeboka. Om du eller noen du kjenner, eller som kjenner noen som kjenner (…) plages med knirkende og vonde ledd, fordøyelse, dårlig immunforsvar, dårlig søvn, betennelser eller bare generelt ønsker å styrke helsen og forebygge kroppen mot både det ene og andre, eller som ønsker å pleie hud, hår og negler, vil jeg på det sterkeste anbefale dere å innføre kraft i kostholdet. Både store og små hverdagshelter fungerer så mye bedre med dette kraftvåpenet som en del av hverdagskosten. Det ligger MYE kjærlighet og omsorg i disse kraftdråpene 😉  

På bildet her har jeg øst opp kraft rett fra gryta, uten å sile bort urter og uten å skille fettet fra krafta. Nam-nam!

Når du lager kraft får du en nydelig, næringsrik og helende styrkedrikk som har uendelig mange bruksområder. Det er flere måter å lage kraft på. Det er som med andre ting her i matverdenen: smaken er som…. ja nettopp baken: den er forskjellig. Jeg veksler gjerne mellom å trekke kraftbein kun sammen med salt og sammen med urter i tillegg til saltet. Du kan selvsagt også ha grønnsaker i gryta. Jeg liker å ha en «nøytral» kraft som jeg kan bruke til alt – og da mener jeg virkelig alt 🙂 Dog, jeg har ikke prøvd å ha kraft i kaker – i alle fall ikke ennå 😉 Jeg liker jo å eksperimentere på kjøkkenet, så det er slett ikke umulig at jeg kommer til å teste ut det også. He-he 🙂 Med en kraft som inneholder kun litt salt i så fall. Om jeg er rar? I betydningen annerledes enn dagens A4. Så absolutt. I betydningen å gjøre maten vi spiser mest mulig næringsrik og velgjørende for kropp og sjel. Så absolutt 🙂 Og selvsagt: Maten må smake godt også. Nytelse og velbehag er et viktig aspekt i god helse samt for å gjøre et kosthold gledesfylt og livslangt 🙂

Å lage hjemmelaget kraft er ikke noe hokuspokus. Du trenger ikke å være noen mester på kjøkkenet. Men med hjemmelaget kraft i bakhånd blir du raskt en mester i matveien, for denne kraften løfter maten mange, mange hakk over mat laget med kjøpebuljong (som inneholder både mye salt og sukker og som mangler de fantastiske reparerende og pleiende egenskapene). Du trenger en stor gryte, kraftbein (helst økologisk eller fra vilt), salt, vann og eventuelt urter og grønnsaker. Når du har puttet vann, kraftbein og salt oppi gryta, gitt det hele et oppkok, skrudd varmen ned til lav, gjør resten seg selv. Helt enkelt og fantastisk 🙂 Å la beina trekke vil si at væsken skal sirkulere litt i gryta uten å koke. Om du ønsker å smaksette krafta med urter og / eller grønnsaker putter du dette opp i gryta helt på tampen av trekketida. 

Kraftbein til koking

Når jeg koker kraft dekker jeg kraftbeina med vann og tilsetter litt himalayasalt. Min favoritt er tørket eller frisk timian. Mine smaksløker synes smaken av timian er aldeles nyyydelig 🙂 Hvor mye salt vi så skal tilsette er en smakssak. Om jeg trenger 4 liter vann for å dekke beina, bruker jeg kanskje ca 2-2,5 ss med salt. Som nevnt er det en smakssak, så her er det bare å smake deg fram til din favorittmengde. For at alle de gode, smørende og helende virkestoffene i beina skal kunne komme til nytte må du la gryta få stå på komfyren i mange timer. Aller helst minst ett døgn. Ja, du leste riktig: i minst 24 timer. Det er jo lang tid, tenker du… Men du skal ikke sitte ved siden av gryta å se på at kraften blir til 😉 Om du ønsker, kan du gjerne la gryta stå både ett og to døgn til.

Ferdigtrekt kraft

 

Etter endt trekketid fisker du ut kraftbeina, siler kraften og vips: du har verdens beste smakstilsetter og drikkebuljong og et kraftvåpen for bedre helse! Når krafta er avkjølt vil fettet i krafta legge seg på toppen. Dette kan du velge la være sammen med krafta, eller du tar fettet over på et eget glass. Fettet setter nydelig smak på mat som skal stekes i pannen eller ovnsbakes. Om jeg er redd for fett? Nei. Ikke når det er snakk om gode fettkilder. Jeg er av den oppfatning og formening at vi trenger fett. Også mettet. Dog det er et annet kapittel 😉  Kort fortalt spiser jeg mye mer mettet fett og proteiner nå enn tidligere. Rett og slett fordi jeg kjenner det gjør meg godt og jeg fungerer så mye bedre 🙂 Og for dere som har fulgt meg en stund vet at jeg ikke følger noen spesiell diett eller et bestemt kosthold. Jeg lytter til hva kroppen min vil ha. «Øhhh, hæ?» tenker du kanskje nå. «Hun høres ikke helt velbevart ut…» Men det er mulig. Å spise det som er riktig nettopp for deg. Ved å lære kroppen din å kjenne og lytte til den 😉 Vi er alle ulikt sammensatt, og derfor fungerer vi også best på individuelt tilpasset mat. 

Etter endt nedkjøling blir krafta til en gelèaktig masse. Da har kollagenet i beina trekt ut slik at du og kroppen din kan nyte godt av dets egenskaper. Og de du er glad i 🙂 Du lurer på hva kollagen er? Protein. Og vet du hva? Kollagen er rene skjønnhetsmiddelet 🙂 Tenk å kunne lage ditt eget skjønnhetsmiddel i stedet for å betale dyre dommer for kosmetikk som inneholder kollagen – og det nesten helt gratis! For kraftbein koster ikke mange pengene per kilo. I tillegg slipper du å tilføre huden / kroppen din uheldige stoffer som kosmetikk gjerne inneholder. Det enkle (og naturlige) er ofte det beste 😉

Etter at jeg begynte å drikke og spise mat med kraft i daglig, er magen og fordøyelsen min et helt nytt kapittel. Nå har jeg alltid kraft stående i kjøleskapet, alltid kraftbein og kraft liggende klart i fryseren. Rett og slett fordi det gjør underverker for min helse og mitt velvære 🙂 Og det som er pleiende innvendig vises igjen på utsiden: huda mi er renere og mykere og mitt forbruk av fuktighetskrem har gått fra høyt til svært lavt. Håret er sunt og sterkt, noe som også merkes på prinsessa mi hvis hår har vokst MYE etter at jeg innførte hjemmelaget kraft hjemme hos oss 🙂 Men det aller beste med kraft for min del er den helende effekten på en skadd og irritabel tarm. Jeg bruker kraft i supper, i potet- og rotmos, til å koke grønnsaker i, til å koke quinoa / ris i og til å drikke akkurat som den er for å nevne noen bruksområder. Jeg kan ikke annet enn å rope: «Hurraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa for kraft!» 😉

Dette ble mye skriverier om kraft…. Jeg håper jeg med dette har fått fram, i vertfall litt, hvilket kraftvåpen hjemmelaget kraft er for vår helse og vårt velbefinnende. Husk: Skjønnhet kommer innenfra – bokstavlig talt 🙂

 

 Bruksområder kraft

Kommentar: Om du ikke ender opp med en gelèaktig masse har du kanskje brukt for mye vann i gryta. Husk at vannet akkurat skal dekke kraftbeina 😉

Tips: Beina som du fisker opp av gryta inneholder super næring. Du kan med fordel spise beinmargen i tillegg til å nyttiggjøre deg av krafta 😉

 

Signatur 2

2 kommentarer om “BALSAM FOR KROPP (OG SJEL)

  1. Hei! Leser med stor interesse det du skriver om kraft sin virkning på bl.a tarm. Drikker du kraft hver dag og eventuelt hvor mye? mv Per

    Liker

    1. Hei Per 🙂
      Da jeg begynte å drikke kraft ifjor høst og frem til i høst drakk jeg kraft daglig. Gjerne flere ganger om dagen. Jeg kjente at jeg rett og slett hungret etter styrkedrikken. Hvor mye varierte, men jeg kan tenke meg at jeg drakk 2-5 dl om dagen. Nå er det derimot sjelden jeg drikker kraft ettersom jeg ikke føler samme trangen til det. Derimot bruker jeg kraft nesten daglig i matlagingen. For eksempel i supper, til koking av quinoa, ris, grønnsaker osv. Med andre ord har jeg alltid kraft liggende på lur i fryseren eller stående i kjøleskapet 😉

      Liker

Legg igjen en kommentar